Transistör teknolojisinde yeni gelişmeler ışık yayan diyotu (LED) geleceğin ticari ışık kaynağı yapabilir.
LED’in uzun ömre ve düşük enerji tüketimine sahip olduğunun bilinmesine rağmen, LED’ler akım dalgalanmalarına olan duyarlılığı aşmak için bir DC güç kaynağı kullanırlar. Bu LED aygıtlarında kullanılan yüksek frekans, yüksek hızlı anahtarlama transistörler floresan ve akkor aydınlatmanın baskın olduğu büyük ölçekli ticari uygulamalara göre çok pahalıdır.
Ama bu değişmek üzere. Almanya’nın Freiburg şehrindeki Fraunhofer Enstitüsü Uygulamalı Katıhal Fiziği Bölümü LED’lerin yüksek verimli bir şekilde kullanılması için gereken yüksek performanslı galyum nitrür (GaN) transistörleri daha ekonomik olarak geliştirdiler.
Bu enstitüden Dr. Michael Kunzer’in liderliğinde araştırma grubu silikona göre yüzde 86 verimliliğe sahip bir galyum nitrür sürücü ürettiler.
Yüksek akımlarda, gerilimlerde ve sıcaklıklarda galyum nitrür transistörlerinin çalışmasının yanı sıra silikon teknolojisine göre 10 kat daha hızlı olacak şekilde yüksek frekanslara geçiş yapılabilir. Bu da LED lambalarını daha ucuz, daha küçük ve daha uzun ömürlü aydınlatma araçlarına dönüştürür.
Araştırmacılar galyum nitrür transistörlerin katıhal LED aydınlatması için uygunluğunu yaptıkları araştırmalarla ortaya koydular.Bu transistörlerin verimliliği artırması, boyutu ve maliyeti azaltması bekleniyor.
Standart kullanım için LED ampullerin 2015 yılında ilk kez geleneksel tasarruf ampullerinden çok daha iyi bir konuma geleceği öngörülüyor. Tipik bir akkor ampulün ömrü 1000 saat, floresanın ise 8000 saat olduğu düşünüldüğünde LED türü ampullerin ömrü 15000 ila 30000 saat arasında olması aradaki farkın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.
2019 yılında LED aydınlatma pazarı ABD’de 42 milyar dolara ulaşacak ki bu rakam küresel LED aydınlatma pazarının yarısıdır.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.gizmag.com/led-galium-nitride-fraunhofer/31193/
Photo: Fraunhofer IAF