2004 yılında keşfedilen “Grafen” güneş hücrelerinden bataryalara hatta ufak antenlere kadar çeşitlilikte kullanım alanıyla gerçekten 21. yüzyılın harika malzemesidir. Şimdilerde, Avrupalı araştırma enstitüleri grafenin çok daha yönlü olmasını sağlayacak bir grafen atılımı için güçlerini birleştirdiler.
Yeni nesil bu ultra ince süper malzeme teknolojik devrime neden olabilecek bir potansiyele sahiptir. “Yapay grafen” ise daha hızlı, daha küçük ve daha hafif tüm elektronik-optik aygıtların yapılmasına yol açabilir. Böylece yüksek performanslı fotovoltaik hücreler, laserler veya LED aydınlatması da mümkün olabilecek.
Geleneksel grafen birbirine bal peteği düzeninde bağlanmış karbon atomlarından oluşan bir atom kalınlığındaki bir düzlemden oluşmaktadır. Şeffaf ve iyi bir iletken olması ile birlikte, Dünya’nın en ince ve güçlü malzemesi grafendir.
Yapay grafen yine aynı bal peteği yapısına sahip ama bu defa karbon atomları yerine nanometre kalınlıklı yarıiletken kristallerden oluşmaktadır. Bu kristallerin kimyasal yapısı, boyutu ve biçimi özenle değiştirilebilir, böylelikle arzu edilen uygulama için malzemenin özellikleri özel olarak ayarlanabilir. Bu da büyük bir kolaylık sağlar. Aynı zamanda önemli bir yenilik.
Bu yeni yapay grafenin 2004 yılında keşfedilen grafenle hemen hemen aynı kullanım alanlarında kullanılabilir hatta daha iyi performans bile gösterebilir. Bu projenin ortaklarından Luxembourg Üniversitesi’ne göre “Yapay grafen LED aydınlatmasından güneş pillerine tüm optoelektronik aygıtlarda daha yüksek performansın elde edilmesine yol açabilir.”
Bu projeye Fransa’dan Elektronik, Mikroelektronik ve Nanoteknoloji Enstitüsü, Hollanda’dan Debye Enstitüsü ve Almanya’dan da Max Planck Enstitüsü bu yapay grafen malzemesinin geliştirilmesinde pay sahibidirler. Araştırma ile ilgili olarak Physical Review X dergisinde bir makale de yayınlandı.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynak: MikroNano.Org
Diğer nanoteknoloji haberlerini MikroNano.Org’dan takip edebilirsiniz.