Bilim insanları sperm hücrelerinin tüplerin içerisinde nasıl kontrol edildiğini manyetik kontrol kullanarak hedeflenen varış noktasına sürüldüğünü gösterdi. Kısmen araştırmalarının önemi laboratuvar ortamında döllenme için depolanabilirlikte yatmaktadır. New Scientist dergisine göre, bu biyorobotlar her bir spermin yumurtalara veya ilaçların dozlarını hedefe teslim etmek için bir nevi çoban, yol gösterici olarak kullanılabilir. Almanya, Dresden’de bulunan İntegratif Nanobilimler Enstitüsü’nden (INN) araştırmacılar sperm-botların yumurtaları döllemek için nasıl uzaktan kontrol edildiğini gösterdi. Çalışmaları ile ilgili makaleleri Aralık ayında Advanced Materials dergisinde yayımlandı ve yurt dışındaki bilimsel haber sitelerinde bu konu ilgiyle inceleniyor. Aralık’ta yayınlanan bu makalenin başlığı “Mikro-biyo-robot kullanılarak bir sperm kamçısının geliştirilmesi” iken yazarları Veronika Magdanz, Samuel Sanchez, ve Oliver G. Schmidt. Bu araştırmacılar “yeni bir biyohibrid mikro-robot” geliştirdiklerini, bunu da hareketsiz sperm hücrelerini ele geçirerek tüp içerisine yerleştirip itici güç olarak da hareketli hücreleri kullanarak yaptıklarını bu makalelerinde ifade ediyorlar. Ayrıca makalelerine göre bu biyorobotları dış bir manyetik alan ile kontrol etmişler.

Credit: Leibniz-Institut für Festkörper- und Werkstoffforschung Dresden
Enstitünün yöneticisi Schmidt ve çalışma arkadaşları manyetik metal tüpler ile hücreleri birleştirdi. Temel olarak, bu araştırma mıknatıslar kullanılarak istenilen bir yönde nanotüplerin manevrası için sığır sperminden gelen canlı kamçıları içermektedir. Sıcaklılarda değişimleri kontrol edilebildi. Gizmag’da yayınlanan çalışma ile ilgili habere göre, araştırmacılar insan spermi ile deneylere başlamadan önce, hayvanlar ile döllenmeyi denemek niyetinde. Onların bu araştırmalarına önemli bir ek olarak gelecekte vücut içinde araçlarla (botlar-nanorobotlar) hedeflere ilaç teslimi yapılması gibi araştırmalara etki edebilir. Araştırmaları hakkında diğer bir ilginç özellik, yapay motorlara karşı olarak biyo-robotların nasıl kullanıldığını göstermektedir. Gizmag’da belirtildiği gibi, araştırmadaki endişe vücut sıvıları yoluyla hareket etmeyi amaçlayan bir nanorobot insan vücudu için toksik etki olmamalıdır ve onların fonksiyonlarını etkileyen hücreler için zararlı olmamalıdır. INN araştırmacıları güvenli “nano-motor” alternatifleri veya uygun “biyo-robotları” tartıştı.
Araştırma ile ilgili videoda spermlerin nasıl yönlendirildiğini izleyebilirsiniz:
Araştırma grubu “sperm hücrelerinden yapılan biyo-robotları seçtiler ve sığır spermlerinin yönelim yapabildiğini gördüler”. New Scientist’a göre “sperm hücrelerini seçmelerinin nedeni onların vücuda zararsız olması ve viskoz sıvılar sayesinde herhangi bir harici güç kaynağına ihtiyaç duymadan yüzebiliyor olmasıdır” diye belirtti Schmidt. Araştırmacılar mikrotüpler üretti ve sığır sperm hücrelerinden birkaç saat boyunca canlı kalabilen erimemiş olanlar ile çalıştı. Mikrotüpler demir ve titanyumdan nanoparçacıklardan yapılmıştır.
Polat Narin, BSc.
Kaynak: http://phys.org/news/2014-01-sperm-bots-desired-video.html
Images Credit: Leibniz-Institut für Festkörper- und Werkstoffforschung Dresden