Dünya üzerindeki tüm buzullar eridiğinde ne olur?
Kıtalar üzerindeki tüm buz eridiğinde ve denize karıştığında kıtalar ve iç denizler için yeni sahil kenarları oluşturarak deniz su seviyesi 65 metre yükselebilir.
Bu durumda Dünya üzerindeki sekiz milyon küp kilometre buzdan daha fazlası bulunmakta ve bazı bilim insanları tüm bu buzun erimesinin 5 bin yıldan daha fazla bir süre alacağını söylüyorlar. Eğer atmosfere karbon katılımı devam ederse, biz buzdan arınmış bir gezegen oluşturmuş olacağız, ortalama sıcaklığın 14.4 santigrat derece (58 Fahrenayt) yerine belki de 26.6 santigrat derecelere (80 Fahrenayt) ulaşmasıyla.
National Geographic dergisinin web sitesinde yer alan bir etkileşimli sayfada Dünya üzerindeki tüm buzullar eridiğinde Dünya haritalarının nasıl şekilleneceği bir projeksiyonla gösterilmiş. Bu projeksiyona göre Londra gibi metropollerin, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerin neredeyse tamamının sular altında kalacağı öngörülüyor. Türkiye mi? Aşağıdaki projeksiyon sonucunda, İstanbul Boğazı çevresinin sular altında kalacağını görebiliyorsunuz. Akdeniz’in taşmasıyla Ege ve Karadeniz kıyısındaki sahil kenarları büyük çoğunlukla sular altında kalabilir. Güneyde Adana ve İskenderun körfezinin de sular altında kalabileceği bu projeksiyona göre söylenebilir. İşte ilgili projeksiyonun sonucunda Avrupa ve Türkiye’nin sular altında kalması beklenen bölgeleri (ince mavi bir çizgi içinde açık mavi bölgeler sular altında kalması beklenen kara parçalarını göstermektedir):
Kuzey Amerika’da da benzer bir durum var, ABD’de Florida eyaletinin sular altında kalması beklenirken Kaliforniya’da bir yarımada benzeri bir kara parçası geriye kalıyor.
Diğer kıtalar için de hazırlanan projeksiyonlara National Geographic’in sayfasından bilgi alabilirsiniz:
http://ngm.nationalgeographic.com/2013/09/rising-seas/if-ice-melted-map
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca