ISON’un öldüğü gerçeğini kabul etmenin zamanı çoktan gelmişti. 11 Aralık’ta ISON kuyrukluyıldızını takip eden bilim insanları tarafından yapılan açıklamada ISON kuyrukluyıldızının Güneş ile karşılaşmasının ardından yok olduğu vurgulandı.
28 Kasım 2013 tarihinde Güneş ile karşılaşması merakla beklenen ISON kuyrukluyıldızı derin uzayın karanlıklarında dağılan bir toz bulutuna dönüştü.
Hatırlayan okuyucularımız bilirler, 29 Kasım 2013 sabah saatlerine yakın bir zamanda kuyrukluyıldız ISON’un Güneş ile çarpışmasından sonra görüntülerde belirli bir parçanın kaldığı görülüyordu. Acaba bu parçalar kuyrukluyıldızın çekirdeğinden bir şeyler mi taşıyor sorusunu hemen akıllara getirmişti. Biz de KBT Bilim Sitesi’nde “ISON Kuyrukluyıldızı Güneş’ten Kurtulabildi Mi?” ve “ISON Kuyrukluyıldızı Hayatta Mı?” isimli yazılarımızda bu konuyu takip etmiştik. Bu yazılar incelendiğinde görüleceği gibi hemen hemen tüm gökbilimciler gibi iyimser bir beklentiye (ISON’un hayatta olmasına) sahiptik. Ancak aradan geçen bunca zaman sonra bu beklentinin boşa çıktığını söyleyebiliriz.
11 Aralık 2013’te Amerika Jeofizik Birliği’nin yıllık toplantısında ABD Donanma Araştırma Laboratuvarı’nda kuyrukluyıldız uzmanı olarak çalışan Karl Battams “ISON öldü ve o hafızalarımızda yaşayacak.” şeklinde ISON’dan geriye çok bir şeyin kalmadığını açıklamıştı. Biz de 2013 yılının sonuna gelirken, asrın kuyrukluyıldızı olarak beklenen ISON’un Güneş’ten sağ çıkamadığını bu yazı ile okuyucularımıza bildirmek istedik.
ISON Kuyrukluyıldızı ile ilgili neler oldu diye hatırlamak isteyen okuyucularımız için tarih sırasına göre ilgili ISON yazılarımızın bağlantı adreslerini aşağıda veriyorum:
- “Ya ben Güneş’i alacağım ya da Güneş beni alacak.” ISON Kuyrukluyıldızı
- “ISON Kuyrukluyıldızı Güneş’ten Kurtulabildi Mi?”
- “ISON Kuyrukluyıldızı Hayatta Mı?”
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak:
http://www.space.com/23916-comet-ison-dead-sun-flyby.html?cmpid=514648