Gözüpek Mars kaşif aracımız Curiosity (nam-ı diğer meraklı) Mars üzerinde bir zamanlar suyun aktığını zaten onaylamıştı ama uzun süreden bu suyun kuruduğunu göstermişti. Yine de bu sonuç suların hâlâ akmadığı anlamına gelmeyebilir.
NASA verileri uzun bir mevsim süreci ile tuzlu suyun Kızıl Gezegen üzerinde akabileceğini destekliyor. 2011 yılında, bilim insanları gezegenin sıcak aylarında suyun akmasına neden olabilecek arazi oluşumları gösterdiğini kaydetmişlerdi [1]. Hatta en azından bu gözlemlerin en iyi açıklamasıydı. Şimdi, Mars Reconnoissance yörünge aracı Mars ekvatoru yakınlarındaki tuzlu suyun varlığına dair içi boş bir umut veren “karanlık, parmak biçimli çehreler” hakkında daha fazla bilgi ortaya koydu. Görünen o ki kışın biraz sıvı madde var ama bu sıcak mevsimde buharlaşıyor.
Mars üzerinde suyun akması, elbette ki henüz onaylanmadı ve bu konuyla ilgili yani yukarıdaki görüntüde olan oluşumlarla ilgili çeşitli teoriler var (Bu teorilerden bazıları tümüyle sıvının orada olmadığını ve oluşumlara rüzgarın neden olduğunu ileri sürmektedir). Ancak bugün akan su bulguları Mars’ın doğasına dair bizim anlayışımızı temelden değiştirebilir ve Popular Science yazarı Colin Lecher’a göre “bizim en iyi bahisimiz yüzey altındaki gizlenmiş yer altı akarsularının bulunması olacaktır”.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca
Kaynaklar:
- http://www.nasa.gov/mission_pages/MRO/news/mro20110804.html
- http://www.popsci.com/article/science/water-may-be-flowing-mars-right-now?src=SOC&dom=tw