Tayvanlı araştırmacılar tarafından yayınlanan bir makaleye göre, nanoteknoloji hasarlı dokuların geliştirilmesi ve geri yüklenmesi için daha iyi araçları da kapsayan rejeneratif (yenileyici) tıp için yeni stratejiler hazırlanabilir. Yenileyici tıp veya rejeneratif tıp yaşlanma, hastalık, kaza gibi nedenlerle zarar görmüş doku ve organların onarılması, iyileştirilmesi üzerine yapılan kök hücre araştırmaları ve tedavileri olarak tanımlanabilir. Bu habere konu olan makale ise nanoteknolojinin kök hücre araştırmaları ile birleştirildiğinde rejeneratif tıbbın daha ileri noktalara taşınabileceğini ileri sürmektedir.
Science and Technology of Advanced Materials dergisinde yayınlanan makale, kök hücre biyolojisinin nanoteknolojiye uygulanması üzerine günümüz bilimin geldiği noktayı özetlemektedir.
Kök hücreler hasar görmüş insan dokularının tamir edilmesi için önemli bir potansiyel kaynağa sahip olduğu düşünülmektedir. Araştırmacılar kök hücrelerinin adezyonu, büyümesi ve farklılaşmasının onları çevreleyen mikroçevre yani hem fiziksel hem de kimyasal ortam tarafından kontrol edilebileceğini buldular. Bu kimyasal ve fiziksel ortamda insan dokuları için bir ağ oluşturan karmaşık hücredışı matris veya mimarilerin “nanotopografya”sını da içermektedir. Bu nanotopografyada nanoölçekte yani metrenin milyarda biri büyüklüklerinde gözenekler, oluklar, sırtlar gibi oluşumları içermektedir. Dolayısıyla bu oluşumlar kök hücre araştırmaları sırasında nanoteknolojinin katkılarını etkileyebilir.
Yang-Kao Wang ve çalışma arkadaşları bu makalelerinde bu nanotopografyanın kök hücrelerin davranışı ve kaderinde nasıl önemli roller oynadığını gösteren çalışmaları tanımladılar. Araştırmacılar ayrıca kök hücre izolasyonunun, izlemenin ve görüntülemenin nanoparçacıklara uygulamasını tartıştılar. Çalışmalarında ayrıca kök hücre biyolojisinin nanomalzemelerde kullanılması sırasında olası potansiyel sınırlarına da değindiler.
Bu makale kök hücreleri ile nanomalzemelerin etkileşmelerinin anlaşılmasının rejeneratif tıp ve doku mühendisliğinde gelişmiş hücre-iskele kombinasyonlarının uygulanması için yeterli bilginin elde edilmesini sağlayabileceği sonucuna varılmış. Kök hücre araştırmalarına ve nanoteknolojinin tıp üzerine etkilerine ilgi duyuyorsanız bu makaleyi okumalısınız. Makaleye ulaşmak için şu bilgileri kullanabilirsiniz:
“Nanotechnology in the regulation of stem cell behavior”, Sci Technol Adv Mater, Vol. 14 (2013) p. 054401.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Nanoölçek Aygıtlar ve Taşıyıcı İletimi Grubu
Kuark Moleküler NanoBilim Araştırma Grubu
Kaynak:
http://phys.org/news/2013-11-nanotechnology-advance-regenerative-medicine.html