“Yeni nesil” DNA Dizi Analizi, moleküler biyolojide bir devrim yaratıyor. Bu teknik ile neler yapılabildiğini ve nasıl uygulanabildiğini 4-5 Kasım 2013 tarihlerinde Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM’da gerçekleştirilecek olan Yeni Nesil Dizileme ve Genomik Bilim Çalıştayı‘nda keşfetme şansı bulabilirsiniz.
21. yüzyılın en önemli moleküler biyoloji araçlarından biri haline gelen “Yeni Nesil DNA Dizi Analizi”, yüksek verimi ve düşük maliyeti sayesinde geleneksel “Sanger Dizileme Yöntemi”nin yerini almıştır. “Pirodizileme” ilkesine göre çalışan bu teknoloji; klonlama yapmaksızın, saatler içerisinde 100-500 milyon baz uzunluğundaki dizileri yüksek doğrulukta ve hızda okuyabilmekte, dolayısıyla yıllarca süren “basit (virüs, bakteri) veya kompleks (insan)” genom dizileme projelerini haftalar içerisinde sonuçlandırmayı mümkün kılmaktadır. Teknolojinin kullanım alanları arasında; tür içi DNA dizi farklılıklarının belirlenmesi, türü bilinmeyen örneklerin dizilenmesi, metilasyon paterni ve RNA profillemesi bulunmaktadır.
Düzenlenen çalıştayın amacı, Yeni Nesil DNA Dizileme teknolojisi ve metodolojisini tanıtmak, avantajlarını ve kısıtlamalarını detaylarıyla değerlendirmek ve son olarak ülkemizdeki araştırmacıların ilgilendiği alanlarda bu teknolojinin uygulamalarından bahsetmektir.
Çalıştaya katılmak için sunum@sabanciuniv.edu e-posta adresi ile iletişime geçebilirsiniz ama çalıştaya çok az bir vakit kaldığı için yer kalmamış olabilir. Çalıştay programını da aşağıdaki görselden bulabilirsiniz.
Gökhan Atmaca twitter.com/kuarkatmaca