Biraz olsun Dünya gibi görünüyor, değil mi? Ancak bu gezegeni Dünya gibi çok rahat bulmamız mümkün değil. HD 189773b olarak adlandırılan bu Güneş dışı gezegenin (exoplanet/öte gezegen) yüzey sıcaklığı 1000 dereceyi buluyor.
HD 189773b mavi renge sahip olmasından dolayı Dünya gibi görünmektedir. Gökbilimciler onun gerçek rengini tanımladılar. Bu ilk defa bir Güneş dışı gezegen veya Dünya’nın etrafında döndüğü bizim Güneş’imizden başka bir yıldızın etrafında dönen bir gezegeni gerçek rengi ile tespit ettiğimiz anlamına geliyor.
Avrupalı ve Amerikalı bir grup gökbilimci Hubble Uzay Teleskobu’nun verilerini kullanarak Güneş dışı gezegenin ışık yansımasını ölçtüler. Gökbilimciler gezegenin yörüngesinde olduğu yıldızından gelen ışığı izole ettiler. Araştırmacılar ölçümlerin öncesinde, ölçümler sırasında ve ölçümlerin sonrasında gezegenin nasıl göründüğünü belirlediler. Böylece Dünya’dan 63 ışık yılı uzaklıktaki bu HD 189773b isimli gezegenin Dünya’ya olan benzerliği ortaya çıktı.
Mavi rengi ise mavi ışığı saçan gezegenin atmosferindeki silikat parçacıklarından geldiği düşünülüyor. Gezegenin yüzey sıcaklığı yüzünden, parçacıklar cam formu kadar yoğunlaşabilirler. Bu cam taneleri adeta gezegenin etrafında uçuyorlar ve hatta saatte 7000 kilometre’lik bir rüzgarla. Yatay bir cam yağmuru söz konusu… Böylesi bir gezegende yaşamın oluşması güç.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca