Bilim insanları Güneş Sistemi’nin sınırlarında bir şeyin var olduğunu düşünüyorlardı ama şimdiye kadar görülmemişti.
NASA’nın Yıldızlararası Sınır Kaşifi (IBEX) bilim insanlarının uzun zamandır şüphelendikleri gibi bir şeyi bir anlığına yakaladı ama bir daha gözlemleyemedi: Güneş Sistemi’nin kuyruğu.
Bizim Güneş Sistemimiz kesinlikle helyosferin Güneş rüzgarında hızlı ve yavaş hareketli parçacıkların bir kombinasyonundan oluşan 3 boyutlu dört yapraklı bir yonca gibi birden fazla lob biçimini almış bir kuyruğa sahip.
Bu helyokuyruğu oluşturan parçacıklar da parlaklık olmadığı için onları görüntülemenin oldukça zor olduğunu söylüyor bilim insanları. IBEX enerjik nötral atom görüntüleme tekniğini kullandı bunu sağlamak için. Böylece helyosferin sınırları boyunca atom ve parçacıkların çarpışmalar sonucu nötral parçacıklar ölçülmektedir.
Çok sayıda model bu helyokuyruğun ne olup olmadığı yönünde önerilere sahip ama herhangi bir gözlem yoktu. Şimdi bu görüntüleri yakalayan bilim insanları onun gerçekte neye benzediğine dair tahminde bile bulunamadıklarını söylüyorlar. Bu nedenle bilim insanları bu helyokuyruğun ne kadar uzandığı, ne olduğu yönünden hâlâ emin değiller.
Bu habere konu olan keşif Astrophysical dergisinde yayınlandı.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca