Fizikçiler Güneş patlamalarının enerjisindeki ani yükselmeleri inceleyerek Güneş’ten uzaklaşarak gelen anti madde parçacıklarını tespit ettiler.
Araştırmacılar zaten Güneş’teki reaksiyonlarda diğer parçacıklar arasında pozitronlar olarak adlandırılan anti madde parçacıklarının da oluştuğunu biliyorlardı. Ancak, New Jersey Teknoloji Enstitüsü’ne göre bu Güneş’in pozitronları ilk defa tespit edildi. Bu keşifteki lider bilim insanı olan profesör Gregory Fleishman ve çalışma arkadaşlarının yeni ölçümleri maddenin temel yapısı ve güneş patlamalarının doğasının daha iyi anlaşılmasında bilim insanlarına yardımcı olabilir. Bu araştırmacıların çalıştığı teknikler uzaydaki diğer gök cisimlerinden gelen pozitronların tespit edilmesinde diğer bilim insanları için bazı kolaylıklar sağlayabilir. Bu yeni tekniklerle yapılan araştırmada özetle, Fleishman ve çalışma arkadaşları yaptıkları keşfin Güneş patlamalarındaki pozitronları tespit etmede rutin hâle geleceğini söylüyorlar.
Pozitronlar elektronlara karşılık gelen anti madde parçacıklarıdır. Bu parçacıklar elektronlarla aynı kütleye sahip olmalarına karşın elektronların negatif yükü yerine pozitif bir yüke sahiptirler. Pozitronlar ayrıca elektronlarda olduğu gibi zıt polarizasyonlu mikrodalga ışınımı yayarlar. İşte araştırmacılar polarize ışınımla uyuşan pozitron örneklerini bulmak için NASA’nın Güneş ve Heliosferik Rasathanesi ve Japonya’daki Nobeyama Radyohelyograf verilerini kullandılar.
Çalışmalarını da bu hafta gerçekleştirilen Amerikan Astronomi Derneği’nin bir toplantısında sundular.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Anti Madde Gizemleri isimli yazı dizimiz ile anti madde hakkında farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Jeomanyetik Fırtınalar isimli yazımızda Güneş patlamalarına ilişkin bilgiler de bulabilirsiniz.