Bozonik sicim kuramı 1960larda geliştirilen sicim kuramının özgün halidir. Onun birçok ilgi çeken unsurlarının olmasına karşın bir çift unsur vardır ki fiziksel olarak ilgi çekmesini sağlar. Öncelikle, bozonların varlığını öngörür oysa birçok fiziksel parçacığın fermiyon olduğunu biliyoruz. İkinci olarak varlığı öngörülen parçacıklar sanal kütleye sahip ve ışıktan hızlı yol alabiliyorlar. Böyle parçacıklar genellikle takyon olarak bilinirler ve böyle parçacıklar asla gözlenemedi.
Bozonik sicim teorisinin bir başka özelliği, yaygın olarak bilinen açı koruyan simetri kurallarına uymaması.(Açı koruyan simetri, parçacıkların simetrileri ile ilgilidir ve yük simetrisi gibi parçacık-karşı parçacık simetrisi meydana gelir. Açı koruyan simetride ise yapılan dönüşümlerde açı ve çemberler korunuyor.) 26 uzay-zaman boyutu,25 uzay ve bir zaman boyutundan meydana gelir.Bu durumda çelişkiler ortadan kalkıyor.Bozonik sicim teorisi fiziksel olmayan hayalet parçacıkları öngörüyor. 26 boyutta hayaletsiz teoremi, bu hayalet durumlarının hiçbir etkileşime girmediklerini ve diğer herhangi durumlarla etkileşmediklerini öngörür. Öyle ki tutarlı bir kuram için görmezden gelinebilirler. (Parçacıklar kuantum durumlarına göre etkileşime girerler.) Bu yüzden bozonik sicim teorisi 26 uzay-zaman boyutundan oluşur. Yüksek boyut olması bozonik sicim teorisi için sorun değildir. Çünkü fazladan 22 boyutla ifade edildiğinden uzay-zaman katlanmış küçük toruslardan oluşur. Bu bilindik 4 boyutlu uzay-zamanı görünür kılacaktı.
1970’lerde süpersimetri, sicim teorisi bağlamında geliştirildi. Bu şekilde sicim teorisinin yeni hali olan süpersicim teorisi gerçek ilgi odağı oldu. Bununla birlikte bozonik sicim teorisi, perturbative sicim teorisinin birçok genel özelliğini anlamak için kullanışlı bir toy modeldir (matematiksel bir teori) ve sicim teorisi ders kitapları genellikle bozonik sicim teorisi ile başlar. Ilk ses getiren iyi örnekler Polchinski’nin Sicim Teorisi (String Theory) ve Zwiebach’ın Sicim Teorisine Giriş (A First Course in String Theory) adlı eserleridir.
Çeviri:
Talha ZAFER – Sakarya Üniversitesi Fizik Bölümü – Kuark Bilim Topluluğu Tarih: 2008
Kaynak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bosonic_string_theory