Microsoft Research ve Leeds Üniversitesi’nden araştırmacıların da ortak olduğu bir projede Macquaire Üniversitesi’nden Fizik doktora öğrencisi Lauri Lehman anyon olarak adlandırılan bir parçacık harekete koyulduğunda ne olduğunu düşünüyordu. Bunların sonuçlarını analiz ettikten sonra, araştırmacılar anyonların nispeten daha yavaş hareket ve daha fazla rastgele dolaşan bir klasik parçacık gibi davrandığı buldular.
Anyonlar kuantum bilgisayarlarının gelişmesinde gerekli bileşenlerdendir ve önceden karakteristik olarak çok hızlı hareket eden geleneksel kuantum mekaniksel parçacıklar gibi davrandıkları düşünülmekteydi.
Bununla ilgili olarak Lehman’ın söyledikleri şöyledir, “Anyonların kuantum mekaniksel parçacıklar gibi davranmasını beklediğimizden bu şaşırtıcı bir sonuçtur. Bu parçacığın bu türü için çok sıradışı özellikler söz konusudur”
Kuantum mekaniğinin karmaşık ilkeleri bu araştırmanın tüm etkilerinin hâlâ tam olarak anlaşılmamış olduğu anlamını verir. Anyonların özellikleri fizikçilerin kuantum mekaniğini keşfetmeye devam etmesi gibi yoğun bir araştırma konusudur.
Lehman’a göre “Bu araştırma özellikle de ortamdan korunmuş bir şekilde kuantum hesaplamaların yapılmasının anahtarı olabileceği düşüncesinden dolayı son derece ilginçtir.”
Araştırmacılar bu araştırmanın en ileri modern süper bilgisayarlardan bile çok daha iyi kapasiteye sahip bir kuantum bilgisayarın geliştirilmesinde yardımcı olacağına umuyorlar. Aynı zamanda bu, fizikçilerin muhtemelen kuantum mekaniğini test etmeye yönelik bir yol sağlayarak evrenin işleyişinin en büyük gizemlerinden bazılarını çözmelerinde yardımcı olabilir.
Ece Kutlu
Gazi Üni. Fizik Bölümü
Kuark Moleküler NanoBilim Araştırma Grubu
Kaynak: http://phys.org/news/2011-08-unconventional-properties-quantum-mechanical-particle.html#nRlv