
Matematik Sanatı‘nın yazarı matematik profesörü Jerry P. King, Rousseau okuyan, Beethoven dinleyen ve Picasso’dan hoşlananların da matematiği anlamasını ve yaklaşık 2500 yaşındaki bu uğraştan tat almasını amaçlıyor. Öyle ki matematiği bir sanat gibi düşünüp matematik hakkında yazarken matematiğin bir estetiğe sahip olduğunu ve kesinliklerle dolu bu sanatın yüzyıllardır geçirdiği değişimlerle beraber okuyucuya aktarıyor…
İşte kitabın daha başında karşılaştığınız şu cümleler kitabın iç atmosferini de aydınlatıyor bir nebze (kitabın giriş kısmından) :
“…Şarabın tükenip mumların sonuna yaklaştığı ve ay ışığının kusursuz olduğu bir gece eşime, “Sen gördüğüm bütün kadınlardan daha güzelsin.” demiştim.
Bunları söylerken doğrudan ona bakıyordum, o da döndü bana baktı. Şükürler olsun ki o anda bir matematikçi gibi düşünmemişti. Öyle yapsaydı, iltifatımın saçma olduğunu, hiç de doğru olmadığını söylerdi. Çünkü sözlerim doğru olsaydı şu sonuç çıkacaktı: Gördüğüm bütün kadınların hepsinden daha güzel olmakla, aynı anda benim sevgi dolu bakışlarımın da hedefi olduğu için, kendisinden de daha güzel olması gerekirdi, ki bu olanaksızdı. Benim sözlerimi kesinliğin nesnel ışığında değerlendirseydi onları anlamsız bulur, o andaki atmosferi de yok ederdi.
Ama öyle yapmadı. Ne kastettiğimi biliyordu…”
Kuark Bilim Topluluğu takipçilerine özellikle matematik ile arası olmayanlara tavsiye edebileceğimiz bu kitapta matematikçilerin genel olarak karakterlerinin de bol bol analizini yapma fırsatı bulacaklarını ifade ediyoruz. Matematik Sanatı isimli bu kitap, TÜBİTAK’ın Popüler Bilim Kitapları serisinde olup internet üzerinden de edinebileceğiniz gibi kitapevlerinden de 7 TL gibi bir ücretle bulabilirsiniz. Çevirisini ise Nermin Arık yapmış.
Gökhan Atmaca facebook.com/anadoluca | twitter.com/kuarkatmaca
Yayıncıdan: http://eskiweb.tubitak.gov.tr/sid/244/cid/1628/index.htm