Yıl 2012… Mars’a henüz bayrak diken olmadı ama şimdiye dek, birçok maceracı robot NASA’daki bilim insanlarından oluşan bir ekiple ve bir miktar NASA ödeneği ile Mars’a kadar gittiler. Gelen olmadı ama orada bulundukları süre içerisinde -bozulmadıkları zamanlarda- Dünya’ya Mars’a ait fotoğraflar gönderdiler. Viking’ler, Pathfinder ve ikiz robotlar (Spirit ile Opportunity) Mars toprağına bulandıkları bilinen robotlar arasında oldular ve son bir aydır onlara Curiosity katıldı. Sonrası? Belki birkaç robot daha gider ama yıl 2030’u buldu mu eğer insanlık vurdumduymazlıktan yok olmazsa -insanlar savaşlarla, cinayetlerle öldürülmezse- yani sağ kalan insan olursa çok geç olmadan Mars’ta insan ayak izini görmeyi heyecanla bekliyor olacağız, bir yeşil Mars’lı görmektense… Bugünse, insanlar Mars’a ayak basmadan önceki devri yaşıyoruz.
22 Ağustos 2012’de NASA’nın Mars’taki kaşif robotu Curiosity (Merak) Mars’ta bıraktığı ilk izlerini fotoğraflamış. Bu görüntü aslında Merak’ın ilk test sürüşü sonrasını gösteriyor. Bu görüntüyü bir balıkgözü lense sahip ön Hazard-Avoidance kamerası ile elde etmiş. Yaklaşık yarım saat süren test sürüşünde ise Merak ya da daha açık adıyla NASA’nın Mars Bilim Laboratuvarı, 120 derece dönerek 4.5 metre ileriye ve sonra tersine 2.5 metre kadar hareket etmiş. Merak şimdi, Bradbury alanı olarak adlandırılan iniş alanından 6 metre uzakta.
Geçtiğimiz günlerde ilk deneyini gerçekleştiren Merak, bu deneyde laser sistemini bir Mars taşı üzerine doğrulttu. Bu sırada spektrometre aracılığıyla taştan çıkan plazmanın renklerini Merak’ın tespit etmesiyle taş hakkında kimyasal bir analiz yapabiliyorlar bilim insanları. Merak’ın önümüzdeki günlerde bir gün içinde alacağı mesafeyi 100 metreye çıkarması bekleniyor.
Gökhan Atmaca, MSc – twitter.com/kuarkatmaca