Fizikçiler dolanık bir atom çiftinden bir fotonu fazlasıyla büyüterek, kuantum etkisinin insan gözüyle dedektörler kullanılarak görülebileceğini teorik olarak gösterdi. Genellikle kuantum fenomenini belirlemek için hassas foton dedektörleri ya da buna benzer bir teknoloji gerekiyor. İnsan gözü gibi dedektörler ile kuantum optik deneyleri uygulamak mümkündür, fizikçiler günlük yaşamı ve makroskopik seviyeleri, kuantum fenomenine daha yakın bir hâle getirebilir.
Geneva Üniversitesi’ndeki fizikçilerin grubunda, Pavel Sekatski, Nicolas Brunner (Bristol Üniversitesi’nden), Cyril Branciard, Nicolas Gisin ve Christoph Simon bulunmaktadır. Physical Review Letters’da yayınlanmış çalışmalarında, bilim insanları teorik olarak kuantum dolanıklığın varlığını, geniş bir Bell değişkenini bozduğu ortaya çıkarmak için kullanıldığında kanıtladı.
Fizikçilerin açıkladığı gibi kuantum etkisinin insan gözüyle algılanmasını başarmak için, uyararak yayınlama ile kuantum kopyalama yöntemi kullanılmaktadır. Son zamanlarda kuantum kopyalama kullanılıyor, Roma’da araştırmacılar tek bir fotondan binlercesini deneysel olarak klonlamaya başladığında onlarcasını meydana getirmiştir. Araştırmacılar, dolanık bir çiftin bir foton artırması ile dolanıklığı ispatlamanın yolunu bulmuştur. Bu yöntemde, özel dedektörler gerekmektedir, yüksek bir başarı oranı ile iki ortogonal genişleyen durum farkedilebilir.
Şu an, Sekatski ve arkadaşları, genişleyen ortogonal durumlar arasında ayrımı gösterdi, görevi insan gözünün son derece iyi performans göstermesi gibidir. Bu gözün ana özelliğinin bir sonucudur yani bir başlangıç belirleme gibi. Gelen fotonların başlangıç sayısının bir altında kesin gözü kör kalır (ışık görünmez), oysa başlangıç üstünde verimi oldukça yüksektir.
Hesaplamalarda, yazarlar ayrıca deneysel eksikliğin etkisini dikkate almış, örneğin foton kayıpları, gerçek bir deneyde kaçınılmazdır. Düzeneği kurmak şaşırtıcı biçimde güvenilirdir. Güçlü bir Bell ihmali, yüksek kayıplarda bile çift durumu elde edilebilir. Bu dolanıklıktan sonara belirtmek çok şaşırtıcıdır, genelde aşırı kırılgan bir eşya, örneğin kaybı deneysel eksikliğe son derece duyarlıdır.
Bu paradoksu çözmek için bilim insanları sistemde bir gözetleme deliği açtı. Dolanık durum gibi tamamen gerçekten hareket edebilir özel bir çoklu foton durumu gösterdiler. Bu yüzden, yüksek Bell ihlali orijinal foton çiftinin dolanıklığını gerçekten kabul ederek, demek ki büyütmeden önce gerçekleşiyor, fakat tek foton ve durumu genişletme arasında dolanıklık yok. Buna rağmen yazarlar, tek foton ve genişleyen durumun yinede dolanık olduğunu gösteriyor fakat açığa çıkarmak için bu dolanıklık çok karmaşık ölçümler gerektirecektir.
Araştırmacılar sonunda, gerçek kuantum deneylerinde insan gözü gibi dedektörler kullanıyor. Bu yüzden kendi gözlerimizle kuantum etkileri doğrudan gözlemleme olasılığı etkileyicidir.
Daha fazla bilgi: Pavel Sekatski, Nicolas Brunner, Cyril Branciard, Nicolas Gisin, and Christoph Simon. “Towards Quantum Experiments with Human Eyes as Detectors Based on Cloning via Stimulated Emission.” Physical Review Letters 103, 113601 (2009).
Hazırlayan : Kenan Elibol – KuarkMNB
Kaynak : http://www.physorg.com/news173423784.html