
“Antimadde öldürücü bir silah oldu. Güçlü ve durdurulamaz. Bir kere CERN’de yapıldı ve geriye hiçbir şey kalmadı… Göz kamaştırıcı ışık kapladı heryeri…”
Bir bilim-kurgu romanı yazıyor olsaydık, rahatlıkla bu cümleleri yazabilirdik ama antimadde için henüz böyle bir şey söz konusu değil. Henüz…

Image: US Air Force
Bununla ilgili CERN’de fizikçi olan Rolf Landua şunları söylüyor, “CERN’de antimadde fiziğinin 30 yıldan fazla süredir yapacağı tüm antimaddeyi toplasak ve biraz da cömert olursak, elde edeceğimiz bir gramın 10 milyarda biri kadar antimadde olacaktır. Bunu ise parmak uçlarımızla patlattığımızda mum alevinden daha fazla tehlikeli olmayacaktır.” Aynı zamanda Oxford Üniversitesi’nden parçacık fizikçi Frank Close’e göre başka bir problem daha var: zaman! Dan Brown’un bilinen kitabı Melekler ve Şeytanlar’daki gibi bir bomba yapabilmek amacıyla yeteri kadar anti madde üretebilmek için 10 milyar yıla ihtiyacımız var.
Yeterince antimadde elde ettiğimizi düşünsek bile bir gram antimadde bir milyon kere milyar dolarlık bir maliyete neden olacağından hiç de mantıklı değil!
Ne yazık ki aynı sebepten dolayı anti maddeyi temiz, yeşil bir enerji kaynağı olarak da düşünmemiz mümkün olmuyor. “Eğer bizim için doğa 15 milyar yıldır antimaddeden yapılan topaklar yapıyorsa belki mümkün olurdu.” .Çünkü bir anti-atom yapbilmemiz için bize sağlayacağından çok daha fazla enerjiyi kullanmamız gerekiyor – milyar katlık bir fark söz konusu.
Yazı dizimizi Anti Madde Gizemleri bağlantısından takip edebilirsiniz.
Hazırlayan: Gökhan Atmaca / http://twitter.com/kuarkatmaca
*Bu çalışma, Amanda Gefter tarafından 30 Nisan 2009’da NewScientist dergisinde yayınlanan makaleden yararlanılarak hazırlanmıştır. Bir yazı dizisi olarak hazırlanan bu çalışma bu yazı ile tamamlanmıştır. Gelişmeleri takip etmek için facebook sayfamız: Kuark.Org – Facebook