Bilim insanları, karadeliklerin evrenin en büyük laboratuvarları olduğunu söylüyorlar. Gizemli sinyalleri açıklayan olarak düşünebileceğimiz karadelikleri tamamen bir ekipman olarak düşünmek gerçekçi olmaz. Yine de şimdilerde bazı astronomlar karadelikleri parçacık hızlandırıcısı olarak kullanmayı hedefliyorlar.
Bilim insanlarından oluşan uluslar arası bir ekip, karadeliklerin parçacıkları hızlandırıcılara göre çok daha hızlandırdığına karar verdi. Bilim insanlarının düşüncesi karadeliklerin mükemmel hızlandırıcılar olması ve bizim böyle bir hızlandırıcıyı inşa edemeyeceğimiz olması ile ilintilidir. Zaten herşeyi çekerek var oluyorlar. Bir parçacığı hızlandırmaktaki görebileceğimiz son nokta karadeliklerdir.
Bu doğal parçacık hızlandırıcısıyla parçacıklar mükemmel hızlarda çarpışırsa, bugüne kadar hiç bilmediğimiz yeni parçacıklar ortaya çıkabilir. Bu parçacıklar belki de bizim evrenimize ait olmayabilir. Başka ikinci bir evrenden olabilir. Buna rağmen, karadelikleri bulmak oldukça zor. Çoğunlukla, galaksi merkezlerinde bulunurlar ve bir karadeliğin etrafından yaydığı sinyali birçok karadeliğin bulunduğu galaksi merkezinde nasıl bulabiliriz? Nasıl ayırt edebiliriz? Çarpışma gerçekleşse bile karadelik, çarpışmadan sonra çıkan parçacıkları da yutacaktır.
Ancak yine de karadelikleri radyasyonun farklı bir çeşidi ile hatasız olarak sinyallerle gözlemleyebildiler. Buna göre, yani pozitif bir test olarak karadelik tarayabilirsiniz. Eğer siz sinyal göremiyorsanız hiçbirşey bilmiyorsunuz demektir bu, ama eğer teorilerdeki bizim anlayışımız ve bizim inancımız çok büyük bir ilerleme gösterirse işler değişir.
Bizim anlayışımız ilerledikçe, bilim ilerledikçe, bu çok üstün hızlandırıcılardan gelen belli belirsiz sinyal dizilerinin tümünü karadelik gözlem maliyeti artırmadan bir mühendislik mümkün olabilecek. Karadelikler gözlemlenebilecek ilginç şeyler demektir. Bu şeyler başka hiçbir yerde tam anlamıyla vardır. Bu yeni bilim geliştikçe parçacıkları daha iyi anlayacağız.
Hazırlayan: Ali Çiçi – Uludağ Üniversitesi Fizik Bölümü
Kaynak: http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2011/07/-are-black-holes-the-ultimate-particle-accelorators.html