Science dergisinde yayınlanan yeni bir yayına göre IBM araştırmacıları herhangi bir grafen tabanlı aygıt için gerçekleştirilmesi çok uzak olabilecek yüksek kesilme frekansı ile bir radyo frekans grafen transistörü geliştirdiler. Bu saniyede 100 milyar devir yani 100 GHz demektir.
Bu başarı, DARPA tarafından sürdürülen RF (RadyoFrekans) uygulamaları programı için karbon elektroniğinde ve aynı zamanda yeni nesil haberleşme aygıtlarında bir kilometre taşı.
Yüksek frekans rekoru wafer (silikon devre levhası) ölçeği kullanılarak gerçekleştirildi, ileri silikon aygıt fabrikasyonunda kullanılana uygun teknoloji süreci kullanılarak grafen epitaksiyel olarak büyütüldü.
IBM Research’ın Bilim ve Teknoloji yardımcı başkanı Dr. T.C. Chen bu keşifleri ile ilgili olarak bu sözlerini “Yayılan elektronların çok yüksek hızlı olduğu bilinen grafenin kilit nokta sayılabilecek bir avantajı, yüksek hız sayesinde yüksek
performans yeni nesil transistörlerdir.” aktardı. Dr. T.C. Chen, bu duyurma ile grafenin yüksek performanslı aygıtlar ve entegre devrelerin üretilmesi için kullanılacağına inanıyor.
Grafen, hegzagonal bal peteği benzeri bir yerleşimde karbon atomları ile bağlı tek atom kalınlığında bir katman şeklinde düşünülebilir. Karbonun bu iki boyutlu biçimi, eşsiz elektriksel, optiksel, mekaniksel ve termal özellikler kazandıryor ve bu özellikle onun teknolojik uygulamaları için kullanılması konusunda yoğun bir biçimde araştırılıyor.
Düzenli ve yüksek kaliteli grafen waferlar silikon karbid (SiC) alttaşın termal ayrıştırılması yoluyla sentezlenebiliniyor. Grafen transistörin yapısında bir metal üst geçit mimarisi ve bir polimeri kapsayan çok yeni geçit yalıtkanı ve bir yüksek dielektrik sabitine sahip oksit kullanıldı. Geçit uzunluğu 240 nanometre.
Daha hızlı bilgisayarlar, daha hızlı iletişim, daha hızlı bir teknoloji için yeni bir kapı…
Not: Yine IBM araştırmacıları Nisan2011’de bu rekoru geliştirdiler. Yeni frekans değeri 350 GHz civarında. Önümüzdeki yıllarda daha iyi olacağı aşikâr buna göre…
Hazırlayan: Gökhan Atmaca – KuarkMNB
Kaynak: http://www.physorg.com/news184604483.html