Arkansas Üniversitesi’nde nanoteknoloji araştırmacıları karbon nanotüpler ile gerçek zamanda kanser hücrelerini saptama, izleme ve öldürmede bir yöntem geliştirdiler.
Keşif yeni açılımlar için beklentiler oluşturdu, kemoterapi, radyasyon ve cerrahi müdahale gibi tedavi yollarının ötesinde yeni nesil kanser tedavisi için kanseri kökünden yok etme mücadelesinde umut vermekte.
“Şimdiye dek, hiç kimse bu nanoparçacıkların bir yaşayan sistemin bir ucundan bir ucuna nasıl dolaştıklarını gerçek zamanda ve canlıda çalışmasını tam olarak anlayamamıştı. Raman Spektroskopisinin kullanılmasıyla, biz bir uçtan bir uça dolaşan nanomalzemelerin saptanması ve görüntülenmesi sadece mümkündü ama biz karbon nanotüp ile etiketlenmiş kanser hücrelerini de saptayabildik.Bu yol içinde, onların açıklık oranını ve onların lenf ve kan sistemlerinde bir uçtan uca kinetik biyodağılımlarını ölçtük.” Arkansas Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi şefi Dr. Alex Biris dedi.
Aynı üniversitenin Nanotıp Laboratuvarları’nın yöneticisi Dr. Vladimir P. Zharov, canlıda Raman dolaşan kan hücrelerinin sayısının hesaplanması, bakteri ve hatta virüs benzeri güçlü Raman saçılma özellikleri ile çeşitli nanoparçacıkların geniş spektrumunun tanınması ve saptanması için umut verdiğini vurguluyor.
Bu araştırmada, bir farenin toplardamarına karbon nanotüplü bir kanserli insan hücresi enjekte edildi. Onlar farenin kulak damarındaki kanda karbon nanotüplerin dolanımda akabildi, Raman spektrometresi ile farenin lenfatik sisteminde, kan akışında ve dokusunda bir uçtan bir uca hücre izlendi. İkinci bir çalışmada bu araştırmanın yayınlandığı Journal of Biomedical Optics bilimsel derginin aynı sayısında yayınlandı. Bu yayında ise kanser hücrelerinin nanoparçacıklarla nasıl etiketlenebileceği tartışılıyor. Bu çalışmaya göre ısıtılan nanoparçacıklardan sonra bir laser kanserli hücreyi yok eder. Burada nanomalzemeler kullanılarak kanserli hücre belirlenir, kanser hücrelerinin yeri belirli bir biçimde görüntülendiği zaman kanserli hücreler yok edilir. Bu yok etme işleminde sadece nanoparçacıklar ve bir hücre yok olur ve madde bir saat içinde parçalarına ayrılır.
Bu çalışma, nanoparçacıklar yoluyla tıp uygulamaları için yepyeni bir yöne işaret ediyor. Henüz insana bağlı deneyler için ve bu yaklaşımlar için nihai araştırma için geniş bir zaman gerekmektedir. Fakat bu erken çalışma heyecan verici oldu ve daha etkili kanser tedavileri için uzun vadeli umut sağladı.
Dr. Biris, Arkansas Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi’nin hedeflerinin nanoteknolojinin ticari uygulamalarının geliştirilmesi ve potansiyel sağlık devriminin ilerlemesinin hızlanması ve başka ürünlerin yeni nesil üreticiliği olduğunu ifade etti.
Kenan Elibol‘a katkılarından dolayı teşekkürler…
Hazırlayan: Gökhan Atmaca – KuarkMNB
Kaynak : http://www.physorg.com/news162114549.html