“Grafen birkaç yıldır yoğun araştırma konusu olmuştur.” şeklinde açıklamalarda bulunan Philip Kim, sözlerine şöyle devam etti,“Grafenin, elektronikte bir yarıiletken olarak silisyumun yerini alabileceğini hisseden araştırmacılar var.”
Kim, New York’ta Kolombiya Üniversitesi’nde bilim insanıdır. O, Melinda Han ve Juliana Brant’la çalışmaktadır, uygun bir yolla Silikonun yerine Grafeni kullanmak için denemelere başladılar. Onlar, bu amaçla bazı yarıiletken elektronik aygıtlarda, grafen kullanırken çıkan bazı sorunları çözmek için uğraşıyorlar. Physical Review Letters dergisinde, grafende elektron taşımak için bazı ileri fikirleri ortaya koydular: “Düzensiz grafen nanodizginlerde elektron taşımak”.
Kim, “Grafenin yüksek mobilitesi ve silikondan daha az saçılması vardır. Teorik olarak, nanoseviyede silikondan, çok daha küçük ve daha az kararlı yapılar yapmak mümkündür.” diye belirtti. Silikon, elektronik boyutta küçülmeye devam ederse, silikon için uygulanabilir alternatifler bulmak için ilginin artması muhtemeldir. Grafen sunduğu yüksek elektron m
obilitesi, çok küçük yapılarda, elektronik aygıtlar düşüncesi ve kararlılığı ile onun en büyük aday olmasının bir göstergesidir. Buna rağmen grafenle ilgili problemler vardır. “Herşeyden önce grafenin bir bant aralığı yok, yarıiletken aygıt olarak çalışabilmesi için bu gereklidir”. Kim, şuna dikkat çekti. “Önceden biz grafeni keserek nanodizginleri yaratarak, enerji aralığını oluşturabileceğimizi bulduk”. Elbette, artık bilim adamları enerji aralığı sorunlarını yeni bir durum olan nanodizginleri kullanmada buldu. “Aralık, bizim düşündüğümüz kadar basit değildir. Bizim, enerji aralığının davranışının şimdiki duruma ulaşması için daha çok zorluklarımız vardır.”
Kim ve çalışma arkadaşları, nanodizginlerin kenarının kalın olduğunu keşfetti, bu onların istediğinden daha çok saçılma oluşturacak. “Nanometreye kadar iyi kontrol vardır,” dedi Kim, “ama kontrol atomik düzeyde kesin değil”. Başka bir sorun nanodizginleri bir yüzey üzerine oturtmak, daha fazla bozukluk oluşturmaktadır. Kim, “Bizim raporumuz, grafen nanodizginleri gelecekte daha iyi anlayabilmemiz ve kullanabilmemiz için yayınlanmıştır.” diyerek bu konu üzerinde durdu. “ Biz, doğası gereği enerji aralığını anlamak isteriz bunun için atomik mertebede daha pürüzsüz kenarlar tasarlayıp daha iyi bir yüzey yaratarak bozukluğu ortadan kaldırmak istiyoruz.”
Grafen nanodizginlerin, nasıl bir enerji aralığı oluşturmak istiyorsak, onun özelliklerini tanıyarak değişiklikleri yapmamız mümkün hâle gelir. “Ben gelecekte bizim, silisyum ile yarışması için grafeni kullanabileceğimizden umutluyum.” diye belirtti Kim. “Grafenin yüksek hareketliliği (mobilitesi), nanoölçekte kararlılığı onu gerçek potansiyel bir aday yapar. Yine de bizim bazı önemli sorunları çözmemiz gerekir. Fakat, doğru yolda ilerliyoruz.”
Hazırlayan: Polat Narin | KuarkMNB
Kaynak: http://www.physorg.com/news185701353.html