Sudan yüz binlerce kez daha ağır ve Güneş’in çekirdeğinden daha yoğun Gothenburg Üniversitesi’nde üretilen malzeme ile çalışan bilim insanları günümüzün nükleer enerjisinden daha az çevre için tehlikeli ve daha güçlendirilmiş enerji kaynağı elde etmeyi hedefliyorlar. Bu malzeme ağır hidrojenden elde edilir ve bilinen ismi döteryumdur… Ağır hidrojenden elde edilmesi sebebiyle de ultra yoğun döteryum olarak da bilinmektedir. Ultra yoğun döteryum yıldızların oluşmasında ve muhtemelen de dev gibi Jüpiter benzeri gezegenlerin de oluşumunda rol oynar.
Ultra yoğun döteryum soğuk döteryumdan milyonlarca kez daha yoğundur. Laser ışığının yüksek güçlü atmaları (pulsları) kullanılarak o görece kolay bir nükleer füsyon reaksiyonu oluşturur. İşte bu sırada döteryum oldukça verimli bir enerji kaynağına dönüşür. Yani yüksek güçlü laserler kullanılarak döteryum çekierdeği arasında nükleer füsyon oluşması mümkün olmasıyla beraber ortaya bir dünya kadar enerji çıkar. Ancak bu laser teknolojisi uzunca soğuk döteryumda (bir anlamda döteryum buzda) denendiğinde sonuçlar çok zayıf çıkmış. Füsyonun oluşması için çok yüksek sıcaklığa ulaşılması gereklidir ki döteryum buzu sıkıştırmak çok zordur.
Eğer büyük miktarlarda ultra yoğun döteryum elde edilebilirsek, füsyon yönteminde geleceğin enerji kaynağı döteryum olabilir. Ve bunun mümkün olabileceğini bilim insanları düşünüyor. İleride, döteryum füsyonu tasarlayabileceklerine inanan bilim insanları tıpkı sadece hidrojen ve helyumdan elde edilmesi gibi ama tamamen tehlikeli olmayan bir şekilde bu füsyondan enerji elde etmeyi ümit ediyorlar. Gelecekteki füsyon reaktörlerinin diğer türlerinde kullanılması için planlanan son derece radyoaktif trityum ile ilgilenmeye gerek olmayacağını ve bu araç, laserli nükleer fisyondan daha önce düşünülmüş daha fazla güçlendirilmiş ve çevreye daha az tehlikeli enerji elde edilmesi için başka yöntemler geliştiriliyor.
Hazırlayan: Gökhan Atmaca
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090511181356.htm