Araştırmacılar, silikon nanotüp elektrotlar ile klasik grafit elektrotları değiştirerek, lityum-iyon bataryalarına 10 kat daha fazla yük depolanacağını bulmuşlar. Stanford Üniversitesi ve Kore’de Hanyang Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiş. Koreli bir şirket, LG Kimya ve Üniversiteler arasındaki ortak çabayla, Chevy Volt için lityum iyon bataryaları yapılmıştır.
Klasik bir Hibrid Otomobilde, bugünün teknolojisi kullanılıyor, bir lityum-iyon bataryasının yüklenmesi sadece 30 dakida sürüyor.
Bir batarya, lityum iyonlarının anottan katoda hareketi ile yüklenir. Silikon ile grafit elektrod değiştirildiğinde daha fazla enerji depolanabilir, çünkü lityumun doldurma yönteminde silikon daha geniş miktarda absorblar. Çünkü, silikon anodlar 10 kez daha fazla lityum yükler. Bu malzeme kırılgan hale geldiğinden dezavantaj olabilir, batarya bir süre boşalır ve yüklenir, ardından batarya çatlayabilir. Araştırmacılar silikon bir nanoyapı modeli geliştirerek, silikon malzemenin gerginliğe daha iyi karşı koyabilileceğini bulmuşlardır.
Silikon nanotüp elektrodlar elektrikli otomobil bataryalarında kullanılabilir. Problemlerin biri, batarya yüklendikten sonra silikon anoddan tüm enerjiyi geri elde etmektir. Bataryanın yüz ya da bin kez yüklemeye gücü yetmeli, bu tür bir batarya elektrikli otomobillerde kullanılabilir. Bu günümüzde henüz gösterilmiyor.
Silikon nanotüp elektrotlar dahil edilmiş, elektrikli otomobil bataryaları, üç yılda pazarda olabilir. Bu yeni teknoloji lityum bataryalarının maliyetine eklenip eklenmeyeceği çok erken belirlenmiştir.
Hazırlayan : Kenan ELİBOL – KuarkMNB
Uyarı! Kuark Bilim Topluluğu Bilim Sitesi'nde yayınlanan haber ve makaleler, genellikle telif hakkına sahip olunan çalışmalardır. Bu nedenle kopyalanıp yayınlanması, izinsiz kullanılması yasa ihlalidir. İhlal edenler hapis cezası ve para cezası ile karşılaşabilirler.