NASA’nın Cassini uzay aracından gelen verilerde, gezegen etrafındaki manyetik alan ve sıcak plazma patlamaları arasındaki periyodik sinyallerden gelen bir gizem çözüldü: Satürn’ün manyetik alanı, sıcak iyonize gaz (plazma) patlamaları tarafından şiddeti artırılıyor/yükseliyor…
Bilim insanları, Satürn etrafında büyük plazma bulutlarının periyodikliğinden oluşan “çiçek” buldu ve gezegenin etrafında çamaşrı makinesinde suyun çıkarılmasına benzer bir harekete sahip olduklarını da bulmuşlar. Bu sıcak plazma hareketi, Satürn’ün dönen manyetik alanın ölçümlerinde kendini tekrar eden bir “yumruk” üretir.
Plazma injeksiyonlarını gösteren bu veri, elektriksel akımlar ve Satürn’ün manyetik alanı karmaşık bir kareografinin -bu fenomen insan gözüyle görülemez- ortağıdır. Periyodik plazma patlamaları Satürn etrafında basınç adaları oluşturuyor. Basınç adaları manyetik alanları şişiriyor.
Görüntüde ise Cassini manyetosfer görüntüleme cihazından Satürn plazmaları ile ilgili elde edilen verinin elden geçirilmiş hâlidir. Bu görüntü, Satürn’e yerleşen halka akımını gösteriyor. Halka akımı gezegenin manyetik alanında tuzaklanan yüksek enerjili iyonların oluşturduğu görünmez halkayı izleyen akımdır.
Detaylar için şu web sayfasına bakabilirsiniz:
http://www.physorg.com/news/2010-12-saturn-magnetic-field-inflated-hot.html
Gökhan Atmaca
Kişisel sayfam: http://www.kuark.org/atmaca | Twitter: http://twitter.com/kuarkatmaca
Not: Yazıyı hazırlarken geniş bir vaktim olmadığından yeterli bir çeviri ya da haber olamadı ama en azından ne olduğu hakkında fikir veriyor.