Bugün öğleden sonra Plüton cüce gezegenine en yakın geçiş görevini başarıyla gerçekleştiren Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracının Plüton ve uydusu Charon ile ilgili gönderdiği bu yukarıdaki fotoğraf uydu ve cüce gezegeninin yüzey malzemesinde ve yüzey özelliklerinde gözle görülebilir farklılıklar olduğunu gösteriyor. Öncelikle bugün ki en yakın tarihi geçişe dair görüntüler bekleyen okuyucularımıza şunu söylemeliyim, henüz o görüntüler Dünya’ya ulaşmadı. Bu yazıyı hazırladığımda 5 saat kadar bir süre kalmıştı bu geri sayımda. Tekrar yukarıdaki fotoğrafa odaklanırsak, bu fotoğraf dün 13 Temmuz’da Dünya’ya ulaştı ve NASA’nın uzay aracının üzerinde bulunan Ralph bilimsel cihazı tarafından elde edildi. Bu cihaz görüntüdeki renk bilgisini elde etmek için üç filtre kullanmaktadır. Bu fotoğrafta görünen Plüton ve Charon’a ait renkler ise gerçek renkler değildir. Bunu daha önce paylaştığımız fotoğraflarla kıyaslayarak ayırt edebilirsiniz.
Bu fotoğraf Plüton’un kalp şeklinde parlak bölgenin renk karakteristiklerinin farklı olduğunu ortaya koyuyor. Batı tarafı yani bir dondurma konisi şeklinde olan kısım bu görüntüde şeftali renginde görünüyor. Sağdaki benekli alan ise mavimsi görünüyor. Daha önce varlığını duyurduğumuz görüntünün üst kısmında yer alan kuzey buz katmanı ince bileşimsel farklılıklara işaret eden çeşitli sarı-turuncu renk tonlarında görülüyor.
Charon’un yüzeyi ise benzer renk çeşitliliğine sahip. Karanlık kutup katmanı üzerindeki kırmızı renk tolin adı verilen bir tür kimyasal bileşikler içeren hidrokarbon malzemelere atfediliyor. Düşük enlemlerdeki alacalı renkler ise Charon arazilerinin çeşitliliğini gösteriyor.
Tarihi geçişe dair yeni görüntüleri biz de sizin gibi bekliyoruz ama kolay değil, 9 yıllık ve 4 milyon kilometrelik yolculuğun ardından inanın bu işin başındaki bilim insanları için de saatler “hızlı ilerlemiyor”dur.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/image.php?gallery_id=2&image_id=227