12 Mayıs 2014 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Tabii Kaynaklar ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) genel yöneticisi Rolf Heuer arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmak üzere Türkiye’nin CERN Ortak Üyeliği anlaşması imzalanmıştı. Bugün, 22 Ocak 2014 tarihli gelişme ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan CERN ortak üyeliği tasarısı meclis tarafından kabul edilerek yasalaştı.
CERN üyeliği için en çok çaba harcayanlardan biri olan ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz de bu gelişmeyi sosyal medyadaki hesabından duyurdu:
Ayrıca Twitter üzerinde TBMM Genel Kurulu sayfasından da duyuruldu.
Bu önemli gelişmenin gerçekleşmesinde emeği geçen, katkısı bulunan akademisyenlerimize, sivil toplum kuruluşlarına en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ülkemiz bilim insanı ve toplumu için bu gelişme umarım yeni başarıların önünü açacaktır.
Aşağıda bu gelişme ile ilgili Mayıs ayında yaptığımız haberin detayları bulunmaktadır.
Profesör Heuer, anlaşma sırasında şu açıklamalarda bulundu, “Türk bilim topluluğunun CERN’in araştırma programlarında 40 yılı aşan uzun ve tarihi yatırıma ortak olmuştur. Böylelikle bugün yapılan bu anlaşma ile ilişkilerin güçlendirilmesi benim için bir onurdur ve büyük bir memnuniyettir.”
Bakan Yıldız ise tören sırasında şu açıklamalarda bulundu, “Bu Türkiye ve Türk bilim topluluğu için çok özel bir andır. Bugün biz CERN’de Avrupa bilim çabalarına katkıda bulunan Türk bilim insanlarının yıllardır elde ettikleri başarılarını yansıtan CERN Ortak Üyelik anlaşmasını imzaladık. Bu imza ile Türkiye ile CERN arasındaki ilişkilerin kazan-kazan temelinde gelişeceğine inancım tamdır.”
Türkiye 1961 yılında CERN’de gözlemci statüsündeydi. 2008 yılında CERN ve Türkiye Nükleer Araştırma Kurumu (TAEK) arasındaki bir ortak işbirliği anlaşması yüksek enerji fiziğindeki bilimsel ve teknik işbirliğinin daha fazla geliştirilmesi amacıyla imzalanmıştır. Son yıllarda Türk fizikçileri CERN’de çok sayıda deneye katıldılar. Özellikle CHORUS’da veri analizi için çok sayıda önemli katkıları oldu.
Bugün Türk fizikçileri Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda ALICE, ATLAS, CMS ve LHCb deneylerinde aktifler ve CAST, NA63 ve OPERA deneylerine de katıldılar. CERN tesislerinde kayıtlı 110 Türk bilim insanı çalışmaktadır.
Türkiye’nin Ortak Üyeliği CERN ve Türk bilim topluluğu arasındaki uzun süren ortaklığı güçlendirecektir. Bu ortak üyelik ülkemize CERN Konseyi’nin toplantılarına katılmasına olanak tanıyacak ve Türk bilim insanların CERN yönetim kadrosunda bulunmalarını sağlayacaktır. Ayrıca CERN’in eğitim ve kariyer gelişim programlarına da Türk araştırmacılarını katılım hakkı olacak. Son olarak, Türk endüstrisi de ileri teknolojinin endüstriyel işbirliği alanında çeşitli fırsatlardan yararlanabilecek.
CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı hakkında daha fazla bilgi için yayınladığımız e-kitabımızı inceleyebilirsiniz.
Gökhan Atmaca, twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak: CERN Basın Duyurusu