Fütüristler bilgisayarların insan beyni kadar güçlü ve çok yönlü olduğu gün hakkında uzun yıllardır bahsediyorlar. Son bir simülasyon gösterdi ki o gün o kadar da yakın değil. Bugüne kadar yapılan insan beyninin en doğru simülasyonlarından birinde, bir Japon süperbilgisayarı insan beyninin bir aktivitesinin yüzde birinin bir saniyesini ancak 40 dakikada modelleyebildi.
Dünya’nın en güçlü dördüncü bilgisayarı olan Japonya’nın K süperbilgisayarı tarafından gerçekleştirilen simülasyonda 1.73 milyar nörondan oluşan bir ağ tekrarlandı. Daha önce de böyle daha büyük simülasyonlar yapılmıştı, ancak onlar daha uzun sürmüştü. IBM’in SyNAPSE süperbilgisayarı 2012 yılında 530 milyar nöronu modellemişti. İnsan beynindeki nöronların toplam sayısı (1.73 milyara göre) daha fazla, ortalama 86 milyar nöron civarındadır. Bu proje de birkaç saat sürmüştü.
Bu proje araştırmacılara beyni modellemek için yeni bir simülasyon yazılımı geliştirmeyi sağlayacak çok değerli bilgileri toplamaya olanak sağlıyor. Ama aslında beyin hakkında ortaya yeni bir şeyler sunmuyor, bu proje K Japon bilgisayarının yeteneklerini ve simülasyon teknolojisinin sınırlarını test ettiği anlamına geliyor.
“Kayan nokta” adı verilen saniyede bir kentilyon işlemi gerçekleştiren exascale bilgisayarlar olarak adlandırılan geleceğin bilgisayarları insan beyniyle aynı işlem gücüne sahip olacağı ileri sürülüyor. Henüz böyle bilgisayarlar geliştirilmiş değil, ama Intel 2018 yılında böyle bir bilgisayarı üretmeyi hedeflediğini açıklamıştı. Bazı bilim insanlarına göre ise böyle bir bilgisayarın geliştirilmesi en erken 2020 yılında olacak.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca