Bilim insanlarının geliştirdikleri yeni bir şeffaf güneş pili, evlerde ve diğer binalarda hâlâ dışarıyı gösterirken elektrik üretebilen pencerelere olanak tanıyor.
Bu gelişmeyi içeren çalışmayı yürüten araştırmacılar Yang Yang, Rui Zhu ve çalışma arkadaşları plastik benzeri malzemelerden yapılan polimer güneş pilleri olarak adlandırılan bu tür şeffaf güneş pillerine dünya çapında bir ilginin olduğunu ifade ediyorlar. Polimer güneş pilleri hafif ve esnektirler aynı zamanda da düşük maliyetle yüksek hacimde üretilebilirler. Onları ilgi çekici yapan şeyse şeffaflık özelliğine sahip olmalarıdır. Ancak daha önceki şeffaf polimer güneş pilleri bazı dezavantajlara sahipti ve bu araştırma grubu bu dezavantajların üstesinden geldiler.
Araştırmacılar çoğunlukla görünür ışıktan ziyade kızıl ötesi ışığı absorblayarak enerji üreten yeni bir çeşit polimer güneş pili geliştirdiler. Böylelikle insan gözüne %66 oranında şeffaf olan güneş pillerinin üretimini gerçekleştirmiş oldular. Onların ürettiği bu yeni çeşit polimer güneş pili kızıl ötesi ışığı elektrik enerjisine dönüştüren fotoaktif bir plastikten yapılan bir aygıt olarak düşünülebilir. Bu çalışma ile ilgili başka bir gelişme ise gümüş nanotel ve titanyum dioksit nanoparçacıklardan oluşan bir karışımdan yapılan şeffaf iletkendir. Bu şeffaf iletken geçmişte kullanılan opak metal elektrodun yerine düşünülmüş. Bu kompozit elektrod ile güneş pilinin daha ekonomik olarak üretilmesi sağlanıldı. Bu çalışmanın sonucunda geliştirilen şeffaf polimer güneş pillerinin akıllı pencerelerde veya taşınabilir elektronik endüstrisinde kullanılması bekleniyor.
Araştırmacıların ACS Nano dergisinde yayınladıkları makaleye ulaşarak çalışma hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.
Gökhan Atmaca – twitter.com/kuarkatmaca
Nanoölçek Aygıtlar ve Taşıyıcı İletimi Grubu
Kuark Moleküler NanoBilim Araştırma