Eklem transistörlerinden sonra elektronik için bir devrim niteliği taşıyan alan etkili transistörler günümüzde de yaygın bir kullanım alanı bulmaktadır. Alan etkili transistörlerin (AET), ingilizce yazımı “field effect transistors” şeklindedir ve FET şeklinde kısaltılır.
Eklem transistörü belirli uygulamalarda yeterli değildi veya bu tür uygulamalar için engel teşkil ediyordu. Bunun sebebinde eklem transistörünün düşük giriş empedansı yatmaktadır. Dolayısıyla çok sayıda bu tür transistörü bir entegre/tümleşik devreye yerleştirmek sorun oluşturmaktaydı. İşte bu tür sebeplerden ötürü alan etkili transistörler daha geniş uygulama alanı buldu.
Bir alan etkili transistörü, biri diğerinin üstünde sadece yarıiletken malzemeden iki katmandan oluşur. Katmanlardan biri boyunca elektrik akımı akar. Bu katmana kanal denir. Gerilim diğer katmana bağlıdır, bu katmana da gate (geçit) denir. Geçit, kanaldan akan akıma müdahale eder. Böylece geçit gerilimine bağlı olarak kanaldaki akımın gücü kontrol edilir. Alan etkili transistörlerin iki temel değişik türü vardır: Eklem alan etkili transistörler (junction field effect transistors-JFET) ve metal oksit yarıiletken alan etkili transistörler (metal oxide semiconductor field effect transistors-MOSFET). Bugünün tümleşik devrelerinde en çok MOSFET kullanılmaktadır. Alan etkili transistörlerin bu türlerini sonraki yazılarımızda aktaracağız. Ayrıca yüksek alan etkili transistörler (high field effect transistors-HFETs) de son yıllarda araştırılan ve üretilen alan etkili transistör türlerindendir.
Bir n kanal alan etkili transistör, her iki ucunda bağlantıları -biri drain (akaç) diğeri source (kaynak)- n tipi yarıiletken malzemeden ve bir p-tipi malzeme olan geçitten oluşur. Böyle bir yapıda elektronlar, n türü kanal boyunca kaynaktan akaça doğru hareket ederler.
Hazırlayan: Gökhan Atmaca / http://twitter.com/kuarkatmaca | Tarih: 04.10.09
Kaynaklar:
– Arthur Beiser, Modern Fiziğin Kavramları, sayfa:364-365
– http://www.physlink.com/Education/AskExperts/ae430.cfm
– Gökhan Atmaca,Yarıiletkenler, KBT Bilim Sitesi