
Grafen 2004 yılında keşfedildi, bir atom kalınlığında, süper güçlü, karbon tabanlı bir iletken ve aynı zamanda bilim insanları onun bilgisayar çiplerinde silikonun yerini alacak “harika malzeme” olduğunu düşünüyorlar.

Grafan, grafenin kimyasal kuzeni
Grafen, bir balpeteği örgüsünde yerleşmiş karbon atomlarından meydana gelir, elektronikte uygulamalar hususunda çok geniş bir aralığa sahipr ve grafen elektrik akımı iletiminde neredeyse çok iyi, tümleşik devreler için uygun ve dayanaklı grafen tabanlı transistörler yapılabiliniyor.
Physics World’ün Ağustos (2009)’taki sayısında, grafeni keşfeden Manchester Üniversiteli gruptan yoğun madde fizikçisi Kostya Novoselov, grafeni nasıl keşfettiklerini, grafenin yalıtkan eşdeğerini açıkladı.
Grafan, grafen ile aynı balpeteği yapısına sahip, bunun dışında grafan, karbona kendilerini bağlamış hidrojen atomları ile spreyle boyanmış gibidir. Karbon atomları ile hidrojen arasında bağlar oluşur, etkin biçimde elektronlar aşağıya doğru bağlanırlar. Hâlâ grafan, grafenin inceliğini, süper dayanıklılığını, esnekliğini ve yoğunluğunu kaybetmemiştir, onun eski bir kimyasal kuzenidir.
Grafanın avantajından biri, elektronik devreler için lazım olan grafenin ufacık dilimleri yapılması kolaylaşır. Bu tür yapılar, bu günlerde malzemenin bir düzlemi alınmasıyla kabaca yapılır. Ama şimdi bu tür dilimler sadece hidrojen ile grafen düzleminin tümünden yapılır-onların dilimi hariç-. Kısıtlı serbest hidrojen grafen dilimi iletir, daha büyük bir grafan alanı ile çevrili bir elektron aşağı devam edemez.
Manchester’da Fizikçiler, grafene kademe kademe bağlanan hidrojen ile bir iletken malzemenin bir yalıtkana dönüşüm sürecini izleyebildiler, aralarında olanları da.
Belki de en önemlisi, grafanın keşfi ile grafenin daha ileri kimyasal modifikasyonları daha büyük keşiflere yol açabilir. Bir yandan metalik grafen diğer yandan yalıtkan grafan, onların arasındakileri bilim insanları doldurmayı umuyor, grafen tabanlı yarıiletkenleri.
Professor Novoselov, grafen ve onun kimyasal modifikasyonları ile ilgili olarak şunları söyledi: “özdirencin kontrol edilmesi, optik iletim ve malzemenin çalışma fonksiyonu sıvı kristal ekranlar (LCD), güneş hücreleri gibi fotonik aygıtlar için önemli ve örneğin, mekaniksel özelliklerin ve yüzey potansiyelinin değişimi bileşik malzemelerin tasarlanmasının kalbidir. Grafenin kimyasal modifikasyonu, bunun ilk örneği grafan, araştırmaların tümünde yeni bir boyut ortaya çıkardı. Grafenin kabiliyetleri pratikte uçsuz bucaksız.”
Hazırlayan : Gökhan Atmaca – KuarkMNB
Kaynak : http://www.physorg.com/news168251755.html